Leen Wijnant & Els Verbeeren
> Thema's > Sinterklaas > Verhalen 4 - jaar


Dank u Sinterklaasje
Ineke Fredriks

Waterijs voor het paard
Bron: http://www.sunside.nl/users/digijuf/archief/archief1.html

Verhaal
Floor moet naar bed. Het is half zeven. Eerst moet hij zijn speelgoed opruimen van moeder. 'Schiet een beetje op,' zegt ze. 'Het is al laat.' Maar Floor wil eerst nog zijn schoen zetten voor Sinterklaas. Hij weet niet of hij een laars of een schoen zal nemen. Hij kan niet kiezen. Misschien kan het allebei?
'Nee,' zegt moeder. 'Je denkt toch niet dat Sinterklaas voor alle schoenen iets bij zich heeft? Een klein dingetje voor elk kind.'
'Maar in het liedje kan het wel!' roept Floor. En hij begint meteen te zingen:
Sinterklaas kapoentje,
gooi wat in mijn schoentje,
gooi wat in mijn laarsje,
dank u, Sinterklaasje.
'Zo,' zegt hij. 'Nu kan het wel.'
'Neem je schoen nou maar,' zegt moeder, 'en schiet nu op, Floor.'
Floor vindt het jammer. Het leek hem zo leuk. Hij gaat naar de keuken. Daar vult hij een pan met water en loopt er heel voorzichtig mee door de gang. Het gaat goed. Er klotst maar een beetje overheen.
'Wat moet je daar nu mee?' vraagt Nelleke. Nelleke is al twaalf. Ze is de zus van Floor.
'Voor het paard,' zegt Floor. 'Hij heeft toch zeker dorst van al dat lopen?'
'Paarden komen niet in huizen,' zegt Nelleke. 'Dat kan niet eens.'
'Dan zet ik het buiten,' vindt Floor slim.
'Dat bevriest. Dan wordt het ijs.'
'Lekker,' vindt Floor. 'Paarden lusten best ijs. Waterijs. Ik doe er limonadesiroop door,' zegt hij. 'Dan smaakt het naar frambozen.'
'Je moet het zelf weten. Maar ik vind het gek,' zegt zijn zus. Floor trekt een lange neus. Domme meid, denkt hij. Hij zet de pan lekker op het stoepje. Er moet een briefje bij, vindt hij. Anders weet het paard niet dat het daar voor hem staat.
'Als je niet gauw maakt dat je naar bed komt......' roept vader vanachter de krant.
'Dan moet ik met blote benen naar bed zeker?' Floor kent het grapje al lang. Vlug stopt hij een snee brood in zijn schoen. Dat was hij bijna vergeten. Het briefje laat hij maar.
De volgende morgen ligt er toch een briefje naast zijn schoen. Hij laat het Nelleke lezen. Zelf kan hij dat nog niet.
Dank je wel Floor,
het water bevroor,
maar erg was dat niet,
want wat deed slimme Piet?
Hij maakte er een gat in met mijn staf,
waarna hij het paard te drinken gaf.
Hartelijke groeten van Sint.
'Het is een versje,' zegt Floor verbaasd. 'Sinterklaas heeft een versje geschreven. Helemaal voor mij.' Floor vindt het zo geweldig dat hij vergeet in zijn schoen te kijken.
Pas als hij zijn schoen aandoet om naar school te gaan, voelt hij iets. Het is een klein rood brandweerautootje. Hij neemt het alle twee mee naar school: het versje en de brandweerauto. En het verhaal van het waterijs vertelde hij natuurlijk ook!


Feest in december
Bron: doremi december 1998

Verhaal
Eindelijk, eindelijk gaat de grote deur open. Daar zijn ze: de juf en Geert. Getrouwd. 'O, wat is ze mooi!' zucht Yasmine. Wito stoot haar aan. 'De bloemen!' sist hij. 'Geef haar de bloemen!' Met trillende handen geeft Yasmine haar ruiker aan de juf. En de juf geeft Yasmine een zoen. Iedereen lacht en juicht. 'En nu: feest!' roept Geert.
'En, Yasmine, hoe vind je ons feest?' vraagt de juf. 'Leuk!' zegt Yasmine. 'En ik vind je heel, heel mooi!' Meteen wordt ze rood. Donkerrood, want Yasmine heeft een donkere huid. De juf lacht. 'Wacht maar,' zegt ze, 'het feest wordt nog beter. We hebben nog een heel speciale gast, en hij komt…nu!'
Op hetzelfde moment zwaait er een deur open…'Sinterklaas…!' klinkt het uit alle monden. 'En waar is zwarte Piet?' vraagt Bram. De Sint lacht. 'Piet is er vandaag niet,' zegt hij, 'maar mag ik jullie voorstellen: zwarte Geert!'
Natuurlijk heeft de Sint een grote zak bij zich. En natuurlijk zit de zak vol snoep en speelgoed. De juf helpt uitdelen en zwarte Geert houdt de staf van Sinterklaas vast. En iedereen krijgt iets. Iedereen…of toch bijna…
'Zeg Sinterklaas…' 'Ja, Yasmine' 'U bent nog iemand vergeten…' 'O, ja? Wie dan? Yasmine fluistert iets in het oor van Sinterklaas. De Sint schrikt. 'O, jee…', mompelt hij. 'Wat nu?' 'Geen probleem, Sinterklaas', zegt Yasmine. 'Daar hebben wij al aan gedacht!'
En daar komen ze: Wito en Bram en Yasmine en Kristof en Yvo en Sylvie en Marietje en…iedereen is er, en samen dragen ze hun cadeau. Een zelfgemaakte reuzentaart voor juf Martien en Geert. De juf krijgt tranen in de ogen. 'Zelfs Sinterklaas kon geen mooier cadeau bedenken', zegt ze. En de Sint knikt. 'Zo is het', zegt hij. 'En krijg ik nu een stuk taart?'


De fopmuisjes
Bron: bundel '24 Verschillende thema's uitgewerkt voor kleuters'


Verhaal

Het is bijna 6 december: dan is Sint jarig. An en Tom zetten hun schoentje klaar. Met veel worteltjes voor de schimmel, het mooie witte paard van de Sint. Zij kennen heel wat liedjes en versjes (hier kun je liedjes en versjes herhalen).
Terwijl iedereen slaapt, gaat zachtjes de deur open. Het zijn Sint en Piet! De schimmel staat buiten voor het raam te wachten. Hij hoopt dat ook hier worteltjes liggen. Piet rent alvast naar de schoorsteen. Zijn mijter zet de Sint naast zich neer. En Piet? Piet rent nog steeds heen en weer: nu eens vergeet hij de snoepjeszak, dan weer heeft hij de verkeerde zak meegenomen. Nee, Piet lijkt wel erg moe te worden.
Mieni en Piepke willen die drukke Piet wel eens beetnemen. Die grote hoed, die mijter komt net van pas! Zij kruipen samen onder de mijter en schuiven zo voort. Nu lijkt het wel een wandelende mijter!
Als Piet terugkomt, schrikt hij vreselijk. Hij gilt zo hard dat Sint uit zijn slaap opschrikt. Verbaasd kijken ze naar de wandelende mijter. Sint begrijpt wel dat zoiets niet kan. Hij neemt de mijter op en ontdekt de twee muisjes! Hij schatert het uit van de pret. Maar Piet zit er maar beduusd bij te kijken. Is hij, de zwarte Piet, beetgenomen door twee kleine muizen?!


Oefenen met de schoen

Katinka en Boris mogen hun schoen zetten. Ze hopen dat zwarte piet er vannacht iets in doet.
Hoe laat komt zwarte piet? vraagt Katinka.
Vannacht, zegt mama. Als je slaapt.
Maar wanneer mag ik dan mijn schoen zetten?
Vlak voordat je gaat slapen.
Moet ik nog zolang wachten! roept Katinka. Maar dan heeft ze een plan. Ze pakt een schoen van haarzelf en een schoen van Boris.
Wat ga je doen? vraagt mama.
We gaan spélen dat zwarte piet komt, zegt Katinka. Ze zet de schoenen voor de verwarming. Maar ze is vergeten hoe het verder moet.
Jullie moeten een tekening maken voor Sinterklaas, zegt mama.
Katinka en Boris maken snel een mooie tekening en stoppen die in hun schoen.
En nu? vraagt Katinka.
Mama geeft ze allebei een wortel. Voor het paard van Sinterklaas. En een bakje water. Ze steken de wortels in hun schoen en zetten het water ernaast.
En nu? vraagt Katinka weer.
Nu gaan we liedjes zingen, zegt mama. Van Sinterklaas kapoentje. Mama zingt ook mee.
En nu? vraagt Katinka als ze klaar zijn met zingen.
Nu is het afgelopen, zegt mama.
Nee! Nu moet zwarte piet cadeautjes in de schoen doen! roept Katinka.
Maar hoe moeten ze dat spelen?
Wij gaan naar boven, zegt Katinka. En dan speel jij zwarte piet!
Dat is goed, zegt mama.
Katinka en Boris gaan boven spelen. En dan komen ze weer beneden. Hé! roept Katinka. Ze pakt de wortel. En de tekening ligt er ook nog. Zwarte piet is helemaal niet geweest!
Mama schrikt. Ze was het vergeten!
We doen het nog wel een keer, zegt Katinka. Kom maar, Boris.
Mama haalt snel de schoenen leeg en doet er twee koekjes in.
Daar zijn Katinka en Boris alweer.
Alleen maar een koekje, bromt Katinka. Je moest er een cadeautje in doen!
Je kan beter wachten tot zwarte piet komt, zegt mama. Ik kan het niet zo goed!
Katinka en Boris eten hun koekje op.
We gaan het nóg een keer spelen! roept Katinka.
Maar mama vindt het zó wel genoeg!

http://www.borisenkatinka.nl/voorleesverhalen/oefenenschoen.html
Kies het gewenste thema uit de linker kolom. Ieder thema wordt verder opgesplitst in
'verhalen',
'versjes',
'liedjes',
'beeldopvoeding',
'bewegingsopvoeding',
'kleur - en werkbladen'.

Binnen elk van bovenstaande categorieën kan U dan vervolgens een keuze maken tussen 3-, 4- of 5-jarigen.